Hvad koster det at lade en elbil?

Læs mere om økonomien bag at oplade en elbil.

24.04 2023
Sandjensen 6029 Web

Er du også lidt i tvivl om, hvad det koster at oplade en elbil? For at få et overblik over prisen for at oplade din elbil er der mange spørgsmål at tage stilling til. Hvor mange kWh bruger din elbil? Oplader du hjemme eller ude? Ejer eller lejer du en ladeboks, og er det med eller uden abonnement? Her hos Sand Jensen Automobiler giver vi dig svaret på, hvad det koster at oplade din elbil.

Opladning derhjemme

Størstedelen af danske elbil-ejere foretrækker at oplade deres elbiler hjemme hos dem selv. Dette skyldes i høj grad, at du generelt set får flere praktiske fordele ved at have din egen ladeboks frem for at benytte en offentlig ladestander, heriblandt:

  • Med din egen private ladeboks er du altid garanteret opladning, når det passer dig.
  • Din bil kan frit oplade hele natten og evt. spare penge vha. intelligent opladning.
  • Du starter hver dag med en fuld tank og får sjældent behov for at tanke yderligere.

Når du ejer din ladeboks

Hvad koster det at lade en elbil med egen ladeboks? Til at starte med skal din ladeboks naturligvis købes og installeres, hvilket typisk koster et engangsbeløb på omkring 7.500 - 10.000 kr. Beløbet kan dog vise sig at blive højere, hvis installationen kræver ekstra arbejde.

Med egen ladeboks bestemmer du selv, om du ønsker at købe et abonnement. De fleste abonnementer har en fast lav pris på omkring 80 - 100 kr./mdr inklusiv refusion på elafgiften. Har du til gengæld ikke et stort kørselsbehov, og får du i forvejen el-refusion via en varmepumpe, så behøver du ikke nødvendigvis et abonnement.

 

Når du lejer din ladeboks

Hvad koster det at oplade en elbil med en lejet ladeboks? Når du lejer din ladeboks via en ladeleverandør, betaler du fra omkring 3.000 kr. for installation, og evt. mere i tilfælde af ekstra omkostninger.

Når du lejer din ladeboks, skal du typisk betale gennem et løbende abonnement, som kan ende med at blive dyrere, end hvis du ejer din egen ladeboks. Til gengæld får du oftest adgang til alle leverandørens offentlige ladestandere med i handlen samt fri strøm og fuld refusion.

Sandjensen 6089 Web

Opladning på offentlige ladestandere

Bor du i lejlighed, så er det ikke altid muligt at få installeret egen ladeboks på adressen. Til gengæld finder flere og flere offentlige ladestandere vej ind i storbyerne, og mange lejlighedskomplekser har efterhånden parkeringspladser med ladestandere til de lokale beboere.

 

Offentlig opladning med eller uden abonnement

Ved at købe et abonnement hos en ladeleverandør til omkring 600-700 kr./mdr. får du ubegrænset opladning i leverandørens netværk af offentlige ladestandere. I den forbindelse giver det naturligvis mening at vælge en leverandør med ladestandere i nærheden af din adresse.

Giver det ikke mening for dig at være nødt til at bruge offentlige ladestandere fra den samme leverandør hver gang, så kan du også vælge at oplade din elbil uden abonnement. Det fungerer på samme måde, som når man tanker benzin eller diesel.

Hvad koster det at oplade en elbil?

For at finde frem til den samlede pris for at oplade din elbil, skal du forholde dig til elpris, refusion og enten abonnementspris eller dit månedlige elforbrug samt hvor mange kWh, din elbil bruger. Prisen for at oplade din elbil kan udregnes med følgende formler:

 

Pris for at oplade hjemme

  • Elforbrug i kWh x (elpris pr. kWh - refusion pr. kWh) + (abonnementspris / månedligt elforbrug i kWh x elforbrug i kWh)

Pris for at oplade ude 

  • Elforbrug i kWh x elpris pr. kWh + (abonnementspris / månedligt elforbrug i kWh x elforbrug i kWh)
Sandjensen 6092 Web

Hvad er den bedste løsning for dig?

Har du spørgsmål angående opladning af din elbil, så er du altid velkommen til at kontakte os på +45 86 82 72 00 eller info@sandjensen.dk. Er du på jagt efter en nyere brugt elbil, så kan du med fordel tjekke vores store udvalg.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsmail med alle 
nyankomne biler hver fredag.

bb