Fordele og ulemper ved elbiler

Læs med her om hvilke fordele og hvilke ulemper der er ved at køre i elbil.

31.05 2023
Sandjensen 3307 Web

Flere og flere danskere skifter benzin- og dieselbiler ud med elbiler, og i takt med den stigende popularitet kommer der også flere og flere elbilmodeller på markedet. Men bare fordi noget er populært, behøver det jo ikke nødvendigvis at være den rigtige løsning.

 

Overvejer du, om din næste bil skal være en elbil? Her kan du læse lidt om de forskellige fordele og ulemper ved elbiler, før du beslutter dig.

Fordele ved elbiler

Der er mange fordele ved elbiler - ikke bare for klimaet men også for dig selv. Udover at være emissionsfri giver en elbil nemlig også fordele som mindre støj i kabinen, lademuligheder derhjemme og færre udgifter til service og reparation, da elbiler hverken har kobling, gearkasse eller tandrem, som skal vedligeholdes. Derudover har staten også indført fradrag på registreringsafgiften ved køb af elbil.

 

En bedre løsning for miljøet

Den nok mest velkendte grund til at skifte benzin- eller dieselbilen ud med en elbil er at sige nej tak til fossile brændstoffer. Elbiler har ingen CO2-udledning, og ved at køre elbil frem for benzin- eller dieselbil kan du ganske enkelt spare dig selv og kloden for en stor portion giftige gasser.

Sandjensen 3235 Web

Lav registreringsafgift

For at motivere folket til at købe elbiler har man fra statens side indført fradrag på registreringsafgiften ved køb af elbiler fra 2020 til 2030. Elbiler er ikke just billige, men grundet særlige fradrag kan du slippe for at betale en betragtelig del af elbilens afgift:

 

  • Du sparer 900 kr. (2023) pr. kWh batterikapacitet af den afgiftspligtige værdi, dog højst 45 kWh. Fradraget nedskrives årligt og udgør 900 kr. i 2023, 500 kr. i 2024, hvorefter det bortfalder fra og med 2025.
  • Af den beregnede afgift betales dog kun 40 %, hvis køretøjet registreres inden 2026. Herefter indfases afgiften løbende, indtil den er fuldt ud indfaset i 2035.
  • Nul-emissionspersonbiler gives et bundfradrag i registreringsafgiften på 165.000 kr. (2023).
  • Nul-emissionsvarebiler gives et bundfradrag i registreringsafgiften på 77.500 kr. (2023).
Ulemper ved elbiler

Elbil-industrien er i rivende udvikling, men til trods for at elbilerne bliver bedre og bedre, så ligger benzin- og dieselbiler stadig oftest forrest på parametre som rækkevidde og ydeevne. Derudover er produktion af elbil-batterier ikke specielt klimavenligt.

 

Elbil-produktionens høje CO2-aftryk

Over den senere tid er det kommet frem, at produktionen af elbiler, særligt deres store batterier, efterlader et markant CO2-aftryk. Samtidig er det heller ikke al elfremstilling, der foregår CO2-neutralt, men i takt med at strømmen bliver grønnere og grønnere, giver det nu stadig bedre og bedre mening at køre elbil.

Sandjensen 3358 Web

Batteriets begrænsninger

Moderne elbiler har efterhånden en rigtig pæn og tilstrækkelig rækkevidde, men på den front har benzin- og dieselbiler nu engang stadig overtaget. Derudover skal man som elbilejer også være opmærksom på de forskellige faktorer, der kan begrænse batteriet:

 

  • Elbilers rækkevidde vurderes ud fra blandet kørsel. Kører du udelukkende på motorvej, vil rækkevidden derfor være mindre end angivet af bilproducenten.
  • Ved kolde temperaturer skal batteriet bruge mere energi til at varme kabinen op, og ved kørsel omkring frysepunktet kan din elbils rækkevidde mindskes med 15-25 %.
Har du overvejet at lease en elbil?

Hos Sand Jensen Automobiler har vi et stort udvalg af nyere brugte elbiler fra tyske kvalitetsmærker. Er du i tvivl om noget angående elbiler, så er du altid velkommen til at kontakte os på +45 86 82 72 00 eller info@sandjensen.dk.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsmail med alle 
nyankomne biler hver fredag.

bb