Hvad er forskellen på hybridbil, elbil og plugin-hybrid?

Bliv her klogere på hvad forskellen mellem de forskellige biltyper er. Selvom elbiler er det alle snakker om, er hybridbiler & plugin-hybrider også populære.

11.04 2024
Sandjensen 3248 Web

Elbiler er på alles læber, men også hybridbiler og de såkaldte plugin-hybrider er populære, når snakken falder på fremtidens alternativer til køretøjer med udelukkende benzin- eller dieselmotor. Bliv klogere på forskellene på henholdsvis hybridbil, elbil og plugin-hybrid her.

 

Hvad gør elbil, hybridbil og plugin-hybrid forskellige?

Det kan være noget af en jungle at finde rundt blandt de forskellige nye typer af biler på markedet. Overordnet ligger forskellen på hybridbil, elbil og plugin-hybrid blot i, hvor meget den enkelte biltype er drevet af et genopladeligt batteri – altså om bilen kører rent på el eller om den veksler mellem el og benzin/diesel.

Hvad er en elbil?

Kendetegnende for en elbil er, at den ikke har en brændstofmotor til benzin eller diesel, men at bilen i stedet kører udelukkende på ren strøm. En elbil har et genopladeligt batteri, der sidder i bunden af bilen, og som giver strøm til enten én eller to motorer ved bilens forhjul og baghjul. En elbil kaldes også for en EV (electric vehicle) eller en BEV (battery-powered electric vehicle). 

 

Batteriet i en elbil oplades enten via kabel og en opsat ladeboks derhjemme, hvor du typisk kan oplade med 11 kWh, eller via en af de mange hurtigladere, der er sat op forskellige steder rundt om i landet. Hurtigladeren giver dig en ladehastighed på over 100 kWh i timen.

Sandjensen 8307 Web
Hvad er en hybridbil?

Modsat en elbil, der kører på ren strøm, har en hybridbil både en brændstofmotor og en elmotor, der arbejder tæt sammen, når bilen kører. Elmotorens batteri skal ikke oplades via lader, da det i stedet lades op gennem regenerativ energi, der opstår, når bilen bremser. Bilen skifter automatisk over til at køre på el, når batteriet i elmotoren er tilstrækkeligt ladet op, og på den måde veksles der mellem at køre på enten el eller benzin/diesel. En hybridbil går også under navnet HEV (hybrid electric vehicle). 

 

En hybridbil fungerer bedst ved kørsel i by, hvor hastigheden er forholdsvis lav, og der er en del stop og start. Det giver dig det største udbytte af hybridteknologien, da elmotorens batteri holdes opladt og driver bilen frem, og du dermed kan køre længere på literen frem for at skulle tanke brændstof hyppigt.

Hvad er en plugin-hybrid?

Udover elbil og hybridbil findes der også plugin-hybrider, der er en kombination mellem netop elbilen og hybridbilen. Her får du en hybridbil med et større batteri, der kan oplades via en ladeboks hjemme eller en offentlig ladestander. Som hybridbilen lader den dog også ved regenerativ bremsning. En plugin-hybrid har både et batteri på omkring 15-30 kWh samt en brændstofmotor. Ligesom hybridbilen veksler den mellem at køre på enten el eller benzin/diesel. Plugin-hybriden kaldes også for PHEV (plugin-hybrid electric vehicle). 

 

Forskellen på en hybridbil og en plugin-hybrid ligger i batteriets størrelse. Batteriet i en plugin-hybrid er større og kraftigere end i en hybridbil, og bilen kan derfor køre længere på ren el og ved højere hastigheder.

Sandjensen 3248 Web
Er du blevet klogere på forskellen på hybrid- og elbil?

Vi håber, at vi, med indlægget her, har gjort dig klogere på forskellen mellem hybridbil og elbil, og at du nu føler dig godt rustet til at vælge netop den biltype, der passer allerbedst til dine behov. 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsmail med alle 
nyankomne biler hver fredag.

bb